Arašídová granola z ovesných vloček (s mandlovým mlékem)
Potřebujeme:
- 2 hrnky jemných ovesných vloček
- 1/2 hrnku semínek (např. kombinaci lněných a sezamových)
- 1/4 hrnku ořechů (např. vlašské mleté)
- 1/4 hrnku sušeného ovoce (např. nasekané švestky)
- 1 lžíce rostlinného oleje (např. kokosový)
- 2 lžíce arašídového másla
- 1 hrnek datlového pyré (1 hrnek datlí zalitý vodou a rozmixovaný)
- špetka soli
- 1/4 lžičky skořice
Všechny ingredience kromě másla, pyré a oleje smíchejte. Arašídové máslo smíchejte s datlovým pyré a olejem, přidejte ke směsi a pořádně promíchejte.
Rozdělte na plech vyložený papírem a dejte péct na 180-200°C na 10 minut, promíchejte a poté snižte teplotu na 100°C a dopékejte dokud není granola křupavá. Průběžně promíchejte.
Skladujte ve vzduchotěsné nádobě, aby granola nezvlhla.
Jedná se o základní recept, který lze naprosto libovolně obměňovat. Nám třeba úplně nesedí vlašské ořechy, takže příště zkusíme jiné. Také můžete udělat jiné ořechové máslo, přidat kokos, jiné sušené ovoce, zkrátka co vás napadne!
A recept na mandlové mléko? Naprosto jednoduché. 100g mandlí (nebo více, vyzkoušejte jak vám bude intenzita chuti vyhovovat) zalijte vodou a nechte do rána namočit. Ráno vodu slijte, přidejte 4 hrnky vody, 2 datle a pár zrnek soli (pokud to neděláte pro malé děti) a rozmixujte ve výkoném! mixéru. Málo výkoné mixéry nechají hodně drti a nevyždímají tolik z mandlí chuť. Přeceďte ideálně přes pláténko a máte hotovo. Zbylou drť nevyhazujte! Použijte ji kamkoli do pečení, ranní kaše, nebo si udělejte mandlovo-kokosové kuličky. Můžete s mandlemi namočit ještě asi dvě lžíce sezamu, aby bylo v mléku ještě více vápníku.
Jestli vyzkoušíte a najdete nějakou super chutnou kombinaci, budeme rádi za tip! Dobrou chuť.
Další články ze série: Snídaně
- Ovesná kaše
- Ovocná pizza
- Celozrnné lívanečky
- Arašídová granola z ovesných vloček
- Kváskový chléb - 100% celozrnný
Komentujte