Budeme potřebovat (cca 3 porce):
– 1 střední celer
– 4 mrkve
– 1 petržel
– 1 velká cibule
– 3 kuličky nového koření
– 5 kuliček černého pepře
– 1 bobkový list, může být i 1 kulička jalovce
– sůl, případně solčanka
– slad (sladěnka) dle chuti
– citronová šťáva dle chuti
– (rýžová mouka na zahuštění)
– kvalitní nerafinovaný olej
– 150 – 200 ml rostlinné smetany (sójová, rýžová, pšeničná, mandlová apod.)
Cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme na oleji, aby zesklovatěla. Poté přidáme nahrubo nakrájenou zeleninu, přidáme sůl, lžíci sladu a vše velmi krátce restujeme, dokud slad jemně nezkaramelizuje. Zalijeme horkou vodou, přidáme koření, vaříme do změknutí zeleniny. Vyjmeme bobkový list, případně jalovec, ostatní koření můžeme nechat. V hrnci rozmixujeme tyčovým mixérem (případně propasírujeme). Přivedeme omáčku k varu, (v troše vody rozmícháme rýžovou mouku, omáčku zahustíme jen je-li potřeba), zjemníme smetanou, dosolíme, přidáme citrónovou šťávu a případně cukr.
Špaldové knedlíky
Budeme potřebovat:
– 0,5 kg celozrnné špaldové krupice (případně jiné hrubé celozrnné mouky)
– 0,5 kostičky čerstvého droždí (cca 20 g), případně BIO sušeného droždí
– 1 sáček burizonů bez příchutě
– sůl, vlažná voda
Vše smícháme, necháme nakynout na teplém místě, uhněteme knedlíky a vaříme v páře či v horké vodě 20 minut.
Doporučení babiček: trhliny na knedlíku zacelí dřevěné prkénko. Vejce či jiné pojidlo není vůbec potřeba, lepek obsažený v mouce zcela postačí.
Podáváme buď s plátky tempehu nebo s kostičkami restovaného celeru s uzeným tofu.
Další články ze série: Obědy
- Řepné karbanátky
- Bramboráky se zeleninovou směsí
- "Boloňské špagety"
- Čínská zeleninová směs s tempehem
- Houbové smetanové rizoto
- Kari těstoviny s mrkví a čínským zelím
- Červená čočka s pečenými bramborami
- Letní zeleninový salát
- Čočková sekaná
- Kynuté knedlíky s ovocem
- Pohanka se zelím a tempehem
- Čína
- Vege svíčková
- Kapustové karbanátky
- Zeleninový salát s pohankou
- Smetanový listový špenát
- Pohanka se zeleninovou směsí
- Bramborové knedlíky s cuketovým zelím
- Burgery z červené čočky
- Brokolicová omáčka s kokosovým mlékem a celozrnné těstoviny
- Cizrna na paprice
- "Medové" červené zelí
- Čočka na kyselo
- Gulášek
Komentujte