Ingredience:
– 1 větší cibule nakrájená na kostičky
– 1 nahrubo nastrouhaná mrkev
– 2 větší stroužky česneku
– 1 lžíce sušené bazalky
– 1 lžíce sušeného oregana
– 1 lžíce sušeného tymiánu
– 1 bobkový list
– 1 hrnek uvařené červené čočky
– 2-3 lžíce fermentované sójové omáčky
– 1 hrnek zeleninového bujonu
– 200g rajčatového protlaku
– 2 lžíce sušeného lahůdkového droždí (Tebi)
– 2x 400g konzervy sekaných rajčat
– 1x uzené tofu na jemno nastrouhané
– čerstvá bazalka
– celozrnné špagety nebo jiné těstoviny
Postup:
V hrnci či na větší pánvi rozehřejte na středním plameni olej. Přidáme cibuli, restujeme asi 2 minuty, přidáme mrkev a tofu restujeme další 3 minuty. Přidáme trochu pepře a soli (ne moc, pozdeji budete přidávat slanou sójovku), poté koření. Zamícháme a přilijeme trochu oleje, pokud je to příliš suché. Přidáme rozmačkaný česnek a restujeme asi 2 minuty, poté vmícháme uvařenou čočku a dobře promícháme se směsí cibule, mrkve a koření, dolijeme sójovku a opět promícháme. Směs zalijeme zeleninovým vývarem a pár minut povaříme, poté přidáme rajčatový protlak, opět necháme minutu či dvě probublávat než přidáme sekaná rajčata. Snížíme teplotu a necháme omáčku na mírném ohni dokud se neuvaří špagety. Na konci vmícháme lahůdkové droždí a čerstvou nasekanou bazalku. Nezapomeňte vyndat bobkový list!
Tip: můžete posypat veganským “parmazánem” – v mixéru pomixujeme kešu oříšky s troškou soli a s lahůdkovým droždím.
Další články ze série: Obědy
- Řepné karbanátky
- Bramboráky se zeleninovou směsí
- "Boloňské špagety"
- Čínská zeleninová směs s tempehem
- Houbové smetanové rizoto
- Kari těstoviny s mrkví a čínským zelím
- Červená čočka s pečenými bramborami
- Letní zeleninový salát
- Čočková sekaná
- Kynuté knedlíky s ovocem
- Pohanka se zelím a tempehem
- Čína
- Vege svíčková
- Kapustové karbanátky
- Zeleninový salát s pohankou
- Smetanový listový špenát
- Pohanka se zeleninovou směsí
- Bramborové knedlíky s cuketovým zelím
- Burgery z červené čočky
- Brokolicová omáčka s kokosovým mlékem a celozrnné těstoviny
- Cizrna na paprice
- "Medové" červené zelí
- Čočka na kyselo
- Gulášek
Komentujte