Korpus:
- 200g pomletých jemných ovesných vloček
- 50g špaldové mouky
- rapadura (dle chuti)
- 3 velké lžíce kokosového oleje
- špetka soli
- 50g mletých mandlí
- cca 50ml rostlinného oleje (pokud nešetříte, může být více kokosového oleje)
Náplň:
- 200g předem namočených kešu ořechů
- 1 vanilkové Alpro mléko – nevynechávat!
- 1 rostlinná smetana (ideálně kokosová)
- 1 balení (10g) agaru
- šťáva z půlky citronu
- rapadura
Suroviny na korpus smícháme a prsty vtlačíme do dortové formy. Necháme zvýšené okraje. Těsto by mělo být mokré, bude se drolit, ale nemělo by moc – po upečení by se stále drolilo. Takže v případě potřeby přidejte olej. Dáme péct na 170 stupňů a 15 minut..
Mezitím si svaříme agar s vanilkovým mlékem. Musí přejít varem a trochu zhoustnout, ale úplně zhoustne až po vychladnutí. Všechny ingredience na náplň si pomixujeme dohromady a nakonec přimixujeme směs z agaru. Rozetřeme na vychladlý korpus a dáme ztuhnout do lednice. Krájet se dá asi už po hodině, ale uležený do druhého dne je samozřejmě lepší. Můžete i zdobit ovocem nebo podávat přelitý ovocným pyré.
Pokud chcete, aby byl dort ještě více vanilkovější, můžete zkusit vynechat v náplni smetanu a místo ní dát další alpro mléko. Právě to mléko tam dělá moc dobrou chuť.
Další články ze série: Dezerty
- Makulky - RAW makové kuličky
- Makový koláč
- Mrkvánky s povidlím
- Vegan cheesecake
- Datlové tyčinky
Komentujte