V míse promícháme 200 g celozrnné špaldové mouky, 200 g polohrubé bílé mouky, špetku soli, 2 lžíce sušené třtinové šťávy (rapadura, panela) (nebo třtinového cukru) a půl sáčku (5 g) instantního droždí. Přidáme 4 lžíce ořechového (nebo jiného) oleje a 250 ml teplého rostlinného mléka. Důkladně zpracujeme pružné těsto, které poprášíme lžící mouky, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Mezitím připravíme náplň: 350 g máku umeleme a zalijeme 250 ml vroucího rostlinného mléka. Promícháme, necháme půl hodiny nabobtnat a vmícháme asi 200 ml ideálně domácích povidel.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, krátce prohněteme a rozdělíme na tři stejné díly. Každý rozválíme na plechu vyloženém pečicím papírem na kolo o průměru cca 25 – 30cm, necháme zvýšený okraj. Každé kolo potřeme makovou náplní, můžeme ozdobit mandlemi a posypeme drobenkou (celozrnná mouka, sušená třtinová šťáva, kokosový olej). Pečeme při 180 stupních asi 20 – 30 minut.
Komentujte