Proč je osteoporóza v Severní Americe tak velký problém, i když konzumují více vápníku než většina světa?
Kolem příjmu dostatku vápníku je v dnešní době značný rozruch. Doporučená dávka (DDD) pro vápník v USA je 1 200 mg denně. Američané konzumují značné množství vápníku v porovnání se světem. Nicméně Spojené státy mají jednu z nejvyšších úrovní výskytu osteoporózy na světě. Jak to, že konzumují tolik vápníku a přitom se z jejich kostí vápník ztrácí?
Viníkem jsou živočišné bílkoviny
V zemích s jídelníčkem založeným na rostlinné stravě lidé konzumují málo vápníku a mléka. A přesto je v těchto národech výskyt osteoporózy nízký.i
Výzkumníci objevili, že nedostatek vápníku není problém. Spíše je problémové vysoké množství živočišných bílkovin, které jíme a pijeme. Když konzumujeme živočišné tuky, naše tělo produkuje kyselinu sírovou, která musí být tlumena a vyrovnávána vápníkem. Tak je vápník ztrácen močí zároveň s touto kyselinou.ii
Nejlepší cesta jak zastavit ztrátu vápníku, je jíst méně živočišných bílkovin, včetně těch v mléčných produktech jako jsou mléko, vajíčka a sýry. Americké sdružení mlékařů by nás rádo přesvědčilo, že musíme přijímat vápník z mléčných produktů, abychom měli silné kosti. Přitom v jedné studii (sponzorované tímto sdružením) ženy konzumovaly tři 250 ml sklenice kravího mléka denně, stále ztrácely vápník z kostí a zůstala jim nepříznivá hladina vápníku, ačkoli po jeden rok konzumovali téměř 1 500 mg vápníku denně.iii
Dobrá zpráva je, že dopadům osteoporózy lze předejít a zabránit. Musíme jednoduše přijmout jídelníček s nízkým podílem živočišných bílkovin a získat vápník z rostlinných zdrojů. V roce 1981 studie o úrovni vápníku a bílkovin ukázala, že konzumace 95 g bílkovin denně z živočišných zdrojů a 1 400 mg vápníkových doplňků způsobilo čistou ztrátu zhruba 30 mg vápníku z kostí každý den. Nicméně jídelníček s pouze 48 g živočišných bílkovin a 1 400 mg doplňků s vápníkem způsobilo přírůstek 20 miligramů vápníku. Na rozdíl od živočišných bílkovin, rostlinné bílkoviny se nepodílí na osteoporóze.v
US RDA (doporučená denní dávka v USA) je 56 g pro bílkoviny a 1 200 mg pro vápník kvůli ztrátě vápníku z příjmu bílkovin. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje 29 gramů místo 56 g a pouze 500 mg vápníku denně.vi
Světová zdravotnická organizace také vysledovala, že “deficit vápníku nebyl dokumentován nikde na světě dokonce ani při příjmu pouze 300 mg/den”. Není to nedostatek vápníku v naší stravě, co způsobuje osteoporózu, ale konzumace příliš mnoha živočišných bílkovin.
Vstřebávání vápníku.
Ačkoliv mléko obsahuje spoustu vápníku, lidé z něj přijmou jen 20-40%. Stejně nebo více vápníku, než z mléka, jsou lidé schopni přijmout z rostlinných produktů.viii Nicméně, některé rostliny obsahují látky, které blokují vstřebávání vápníku, jako jsou například kyselina fytová v pšeničných otrubách a kyselina šťavelová ve špenátu.ix
Fosfor ovlivňuje vstřebávání vápníku
Nejlepší zdroje vápníku obsahují jen malé množství fosforu. Zelená listová zelenina jako kapusta, listy tuřínu a hořčice jsou vynikající zdroje vápníku a mají tři až pětkrát více vápníku než fosforu.
Hovězí, vepřové a ryby obsahují hodně fosforu, ale téměř žádný vápník. Sezamová semínka a mají zhruba stejné množství vápníku jako fosforu. Perlivé nápoje mají typicky 41 mg fosforu a žádný vápník. Pepsi má 53 mg fosforu v 0,33 l plechovce. Takové nápoje opravdu nepomáhají tělu využít vápník z našeho jídla.
Sůl a osteoporóza
Strava s nízkým obsahem sodíku také redukuje riziko osteoporózy. Když ledviny vylučují nadbytek sodíku, 23 až 26 mg vápníku se ztrácí z každým gramem vyloučeného sodíku.xiii
Jedna čajová lžička soli obsahuje 2 325 mg sodíku. Maximální příjem sodíku pro osobu s normálním krevním tlakem je 2 400 mg denně.xiv Spousta masných náhražek, rychlé občerstvení, balené jídlo a maso v plechovkách obsahují vysoké množství sodíku. Jedna lžíce “Bragg Liquid Aminos” (Tekutý koncentrát sójových bílkovin) obsahuje 660 mg sodíku a jedna plechovka houbové krémové omáčky obsahuje 2 111 mg sodíku.xv,xvi
Jak získat dostatek vápníku?
Skutečně potřebujeme doplňky s vápníkem?
Pokud užíváte přípravky s vápníkem, ujistěte se, že nejsou vyrobeny z kostní moučky nebo ze škeble ústřice. Tyto substance jsou často kontaminované arsenem, olovem či rtutí, které se akumulují v kostech a škeblích těchto zvířat.xvii
Odborníci na výživu doporučují získávat vápník z rostlinných zdrojů, spíše než z přípravků. Chemici objevili způsob jak vyrobit vitamíny a minerální doplňky tak, aby se lépe vstřebávali, ale proč platit velké peníze bioinženýrům vitamínů a minerálů, když nám je Bůh poskytnul v prospěšných a zdravotně nezávadných přírodních rostlinách. Vápník na vás čeká v sekci ovoce a zeleniny ve vašem obchodě nebo na lokálních farmách a ve vaší zahradě.xviii
- Merlík bílý (1 hrnek = 464 mg)
- Kapusta kadeřavá (1 hrnek = 356 mg)
- Amarant (laskavec) semínka (1 hrnek = 298 mg)
- Usušené fíky (10ks = 269 mg)
- Zelené sójové boby (1 hrnek = 261 mg)
- Tofu (1/2 hrnku = 258 mg)
- Tuřínové listy (1 hrnek = 249mg)
- Kapusta listová (1 hrnek = 179 mg)
- Sezamová semínka, sušená (2 lžičky = 176 mg)
- Cukrovarná melasa (1 lžička = 172 mg)
- Okra, vařená (1 hrnek = 154 mg)
- Pečené fazole (1 hrnek = 154 mg)
- Listy hořčice (1 hrnek = 152 mg)
- Listy smetanky (1 hrnek = 146 mg)
- Artyčok, vařený (1 medium = 135 mg)
- Merlík zrno (1 hrnek = 102 mg)
Cukrová melasa obsahuje nejvyšší množství vápníku. Prášek rohovníku, petržel, mandle, potočnice lékařská, brazilské ořechy, pivovarnické kvasnice a brokolice mají také vysoký obsah vápníku. Slunečnicová semínka, usušené meruňky, pohanka, vlašské ořechy a arašídy obsahují malé až střední množství vápníku.
Máme k dispozici výborné a zdravé cesty jak získat dostatek vápníku bez používání mléčných výrobků a ryb. A všechno, co je potřeba, je trochu osvěty a pestrý jídelníček.
i. Brenda Davis and Vesanto Melina, Becoming Vegan (Summertown: Book Publishing, 2000): 35.
ii. Proof Positive: 152-156.
iii. Michael Klaper, MD, Vegan Nutrition: Pure and Simple (Book Publishing, 1999): 28.
iv. Proof Positive: 152.
v. Ibid: 154-5.
vi. Vegan Nutrition: Pure and Simple: 38.
vii. Aileen Ludington, MD, and Hans Diehl, DrHsc, MPH, Health Power, Health by Choice Not Chance (Review & Herald Publishing, 2001): 57.
viii. Proof Positive: 155.
ix. Ibid.
x. Proof Positive: 156; Becoming Vegan: 94.
xi. Jean Pennington, Bowes & Church’s Food Values of Portions Commonly Used 17th Edition (Lippincott Williams & Wilkins, 1998): 7.
xii. Proof Positive: 139.
xiii. Becoming Vegan: 94.
xiv. Proof Positive: 138.
xv. From the Nutrition Facts label on the bottle.
xvi. Bowes & Church’s Food Values of Portions Commonly Used: 255.
xvii. Vegan Nutrition: Pure and Simple: 39.
xviii. Ibid: 28.
Autor:
Christine Peck (Publikováno 3.ledna 2009)
Další články ze série: Kontroverzní mléko
- Laktózová intolerance
- Vápník
Komentujte