2. PREVENCE KARDIOVASKULÁRNÍCH ONEMOCNĚNÍ. Vyhněte se 7 rizikovým faktorům – kouření, alkohol, cvičení, nadváha, nedostatek ovoce a zeleniny (méně masa; méně cukru), vysoký krevní tlak, vysoký sérový cholesterol. Kardiovaskulární onemocnění zabíjí více lidí než dalších top 5 příčin úmrtí dohromady. Vyhněte se těmto rizikovým faktorům a budete mít nižší riziko mrtvice o 80% a cukrovky o 88%, což je více než dokáže jakákoliv lékařská procedura.
3. NASYCENÉ TUKY – pouze 5-6% kalorií (13 gramů na 2000 cal. strava/den). Toto je hlavní příčina kardiovaskulárních onemocnění. Z praktického hlediska to znamená vyhnutí se živočišným tukům (maso, mléko), čokoládovým bonbónům, croissantům atd..
4. VYHNĚTE SE RIZIKOVÝM FAKTORŮM RAKOVINY – Stejné jako rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění + vyhnutí se užívání doplňků stravy s vápníkem a omezit příjem mléka, vyhněte se také multivitaminovým a multiminerálovým suplementům, abyste tak snížili riziko rakoviny. V USA je nyní rakovina nejčastější příčina smrti ve věku do 85 let. Matky musí kojit své děti.
5. VEGETARIÁNSKÁ STRAVA – Procento žijící populace starší 85 let je 19,5% mužů a 39,3% žen, avšak u adventistů vegetariánů je to 48,6% a 60,1%.
6. BÝT OSAMOCEN zvyšuje úmrtnost minimálně o 50% a jedna studie tvrdí, že o 93%.
7. KONTROLA VÁHY – A. Dvě jídla denně (vynechat večeři) – Sníst veškeré jídlo před 14. hodinou. B. Jíst o 15% méně než je výpočet vašeho potřebného příjmu. Tyto faktory mají daleko větší biologický efekt dlouhověkosti, než jen pouhé zhubnutí.
8. ŽIJTE TENTO DOBRÝ ŽIVOTNÍ STYL – Lidé dožívající se vysokého věku (110 a více) mají všichni stejné dobré biologické faktory (WBC, CRP, BUN S.B.P., HbA1c, kreatinine, cholesterol, albuminová kyselina močová, alkalická fosfatáza) 20% populace by mohla takto dlouho žít, pokud by žili správným životním stylem, protože vykazují stejné dobré faktory, jako dlouhověcí lidé.
Přednáší: prof. John Scharffenberg, MD, MPH
Další články ze série: prof. John Scharffenberg v Brně
- Dlouhověkost • prof. John Scharffenberg, MD, MPH
- Vegetariánská strava • prof. John Scharffenberg, MD, MPH
- Jak snížit riziko rakoviny? • prof. John Scharffenberg, MD, MPH
- 18 otázek o rostlinné stravě (VIDEA) • prof. John Scharffenberg, MD, MPH
- Kardiovaskulární onemocnění • prof. John Scharffenberg, MD, MPH
- Znamení doby v oblasti výživy • prof. John Scharffenberg, MD, MPH
Komentujte