Potřebujeme:
- 500g čočky
- cibuli 2 střední kusy
- mrkev 3 velké kusy
- ovesné vločky
- česnek
- sůl, pepř, majoránku, citron
Čočku si namočíme aspoň na 24 hod a v průběhu měníme vodu, aby jsme se zbavili purinů, které nadýmají. Poté ji dáme vařit do tlakového hrnce od doby varu na 15-20 min s kouskem mořské řasy (např. Wakame, Kombu.., řasa podpoří trávení a obohatí o minerály) a majoránkou. Mezitím si nakrájíme nadrobno cibulku a mrkev na malé kousíčky. 4 lžíce ovesných vloček zalijeme vodou těsně nad okraj vloček a necháme nabobtnat. Vločky poté rozmixujeme na kaši, budeme tím čočku zahušťovat. Samozřejmě můžete udělat klasickou jíšku (olej + mouka) nebo část čočky rozmixovat a zahustit čočku čočkou 🙂 Cibulku si orestujeme lehce do zlatova, přidáme mrkev a restujeme do poloměkka. Přidáme uvařenou čočku a zahustíme rozmixovanými vločkami. Dochutíme solí, pepřem, česnekem a citronem (místo octa).
Podáváme s mléčně kvašeným zelím, nebo se zelím, které jste měli včera ke knedlíkům 🙂 A samozřejmě nezapomeňte na kvalitní sacharidy, nejlépe v podobě celozrnného chleba.
Slovo na závěr: V Česku je zvykem si naložit plný talíř čočky s párkem a chlebem. Mít plný talíř luštěnin ale není pro naše trávení, potažmo celkové zdraví, prospěšné. Aby byl náš talíř vyvážený, tak by měl obsahovat luštěnin (bílkovin) asi čtvrt talíře. Půlka by měla být zelenina (v případě slaného oběda) a zbývající čtvrtka kvalitních sacharidů. S takto připravenou luštěninou v takovémto množství se nemusíte bát bolení břicha.
Komentujte