Jsou moc dobré. Ideální i třeba na různé oslavy nebo pikniky. Oslní i zaryté masožravce. Záleží jen na tom, jaké se použije koření. Můžete si je udělat také s americkými brambory nebo se zeleninovými hranolkami.
Takže potřebujeme:
- hrnek červené čočky uvařené hodně na měkko
- nastrouhaná syrová mrkev – 1-2ks dle velikosti
- 1ks nastrouhaného uzeného tofu (může být i opečené, má pak intenzivnější chuť)
- sůl, pepř, majoránka
- česnek
- celozrnná mouka hladká
(Případně můžeme použít koření na mleté maso, papriku atd. Chutné jsou i jen tak bez koření, ale můžete zkoušet.)
Čočku po uvaření zcedíme, pokud v ní zůstala nějaká voda. Všechny ingredience smícháme dohromady a okořeníme dle chuti. Vzniklá směs nesmí být vodnatá, aby karbanátky držely. Přidáváme tedy mouku dle potřeby a před tvarováním karbanátků dáme asi na 20 minut do lednice (nebo ideálně i přes noc). Se studenou směsí se lépe pracuje a nemusíme tudíž přidávat tolik mouky. Tvarujeme karbanátky a obalíme je v celozrnné mouce. NENÍ POTŘEBA ŽÁDNÉ VAJÍČKO, směs dobře drží a díky své vlhkosti se i dobře obaluje.
Smažíme na malém množství oleje a poté dáme na ubrousky, aby se přebytečný olej odstranil. (Nebo pečeme v troubě a vyhneme se smažení).
Mezitím si nachystáme housky (např. kaiserky), rozpůlíme je, potřeme z jedné strany hořčicí, z druhé strany kečupem, vložíme listy ledového salátu a rajčata na plátky (můžeme dát i cibuli). Poté přidáme hotové karbanátky zbavené přebytečného oleje a papáme. Také můžete přidat ještě navíc směs naklíčených semínek, jsou moc dobrá a nabytá čerstvými vitamíny.
Karbanátky můžeme podávat i jen tak s bramborami a zeleninou.
Do burgerů lze použít i řepové karbanátky, na které zde už recept je.
Další články ze série: Obědy
- Řepné karbanátky
- Bramboráky se zeleninovou směsí
- "Boloňské špagety"
- Čínská zeleninová směs s tempehem
- Houbové smetanové rizoto
- Kari těstoviny s mrkví a čínským zelím
- Červená čočka s pečenými bramborami
- Letní zeleninový salát
- Čočková sekaná
- Kynuté knedlíky s ovocem
- Pohanka se zelím a tempehem
- Čína
- Vege svíčková
- Kapustové karbanátky
- Zeleninový salát s pohankou
- Smetanový listový špenát
- Pohanka se zeleninovou směsí
- Bramborové knedlíky s cuketovým zelím
- Burgery z červené čočky
- Brokolicová omáčka s kokosovým mlékem a celozrnné těstoviny
- Cizrna na paprice
- "Medové" červené zelí
- Čočka na kyselo
- Gulášek
Komentujte